Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2016 17:54 - Марко Пицути - "Скритите манипулации" 1
Автор: petkodox Категория: Други   
Прочетен: 293 Коментари: 0 Гласове:
0



 Най-мощният инструмент за психическо манипулиране, използван от елита във време на представителна демокрация, несъмнено е телевизията. Тя е идеално средство за масова хипноза, което умишлено бърка с огледало на обществеността, за да се укрие функцията и на матрица. Под прикритието на обикновен домакински електроуред най -смъртоносната машина за пропаганда, измислена досега от човека, е влязла в домовете на хората спечелвайки тяхното доверие. Ролята на телевизията е да изпълнява полезна социална функция, да забавлява и информира. Съществуват програми за всяка категория хора и вече се наблюдава зависимост сред насе­лението, което се е превърнало в зомбирани пасивни слушатели, вместо в мислещ и граждани.
Засилване на чувството за вина. Състои се в това да се накара отделният индивид да повярва, че един­ствено той е отговорен за собствените си нещастия. По този начин жертвата на политическата и икономическата система, създадена от върхушката, вместо да се разбунтува срещу това, се чувства виновна, изпада в депресия и не е в състояние да реагира. Например, доста­тъчно е да се разпространи идеята, според която държавният фалит е следствие от укриването на данъци от гражданите, за да се прикрият злодеянията на политическата каста, служеща на финансовия елит, който управлява света. По-високите данъчни приходи никога не биха могли да променят моралната неприкосновеност на управниците, докато е логично да се очаква увеличаването на тяхната ненаситна лакомия.
В съвременната представителна демокрация упражняването на властта се проявява чрез фини техники за контрол на ума. Въпреки, че съжителстват различни политически и религиозни идеологии (католицизъм, протестантство, ислям, комунизъм, социализъм и либерализъм), които, независимо, че официално са в опозиция помежду си, всички имат една и същ а пирамидална структура с много малък брой лидери на върха, а останалата част от населението е подчинена в послушание.
Синдикати, партии, министерства и всички други публични или частни институции със социални функции имат водачество, което е неразделна част от кастата на властта, на чийто връх твърдо се е настанил международният финансов елит. Той използва телевизията да манипулира публичното мнение, докато политиците и най-влиятелната част от обществото си разделят трохите от властта, оставени за тях от банкерите.
Стратегията на разсейване. Основният фактор за социален контрол се състои в отклоняване на общественото внимание от много по-важни въпроси, така че масите да не могат да създадат никакви пречки за промените, които прави икономическият и политическият елит. Нейната употреба е очевидна от постоянния медиен обстрел на всякакъв вид разсейване чрез разпространение на най-незначителни информации. Стратегията на разсейване е от съществено значение за предотвратяването на евентуален публичен интерес към наистина необходимите знания в областта на науката, икономиката, психологията, невробиологията и кибернетиката : Отклоняване на публичното внимание от истинските социални проблеми, да се държат хората далече от сериозните теми, да бъдат заети, заети, заети, без да им се даде време да мислят, винаги да са вътре в стадото!
Създаване на проблем, подходящ за осигуряване на желаното решение, като същият да се появи като слу­чаен. Тази техника на проблем - реакция - решение цели поставянето в центъра на една ситуация (например финансова криза), която предизвиква желаната реакция у хората (като искането за по-голяма икономическа стабилност), за да бъдат принудени да приемат правителствените мерки (повишаване на данъци, разпродажба на обществени стоки и съкращения).
Стратегията на постепенността. Състои се в създаването на радикални социални промени, правейки малки стъпки ритмично във времето. По този начин масите могат да забележат промяната в обществения ред едва тогава, когато вече всичко е реализирано. Стратегията на постепенността се прилага във всички случаи, когато не е възможно прилагането на внезапна промяна, без това да предизвика революция.
Техниката на детския език. Широко се използва в обръщението към масите. Състои се в използването на прости и успокоителни изрази, характерни за инфантилната възраст, за да може в крайна сметка да се стимулира несъзнателен и детски отговор от масите. Това е психологическа техника, много използвана от медиите, и можем да я разпознаем също и в телевизионните реклами, където беседи, аргументи, персонажи и интонация на гласа са толкова детски, че изглеждат насочени към зрители-деца или възрастни, които са слабоумни. Колкото повече са опитите да се заблудят зрителите, толкова повече се прибягва до този инфантилен начин на изразяване.
 Езикът на емоционалното въздействие. Цели да произведе емоционален отговор, който да е в състояние да забави рационалния анализ и критичното чувство на индивида. Особено мощна техника за получаване на достъпна подсъзнателно ниво на масите и насаждането на идеи, желания или настроения (като страх или екзалтация).


 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petkodox
Категория: История
Прочетен: 232052
Постинги: 116
Коментари: 122
Гласове: 380
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031