Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05 14:16 - Нашият голям експеримент с храненето и здравето
Автор: petkodox Категория: Други   
Прочетен: 70 Коментари: 2 Гласове:
3




Научните познания за вродената имунна система, които станаха
известни през последните няколко десетилетия, трябваше да дадат
плодове по отношение подобряване здравето на хората през
двайсет и първи век. Вместо това затлъстяването в Съединените
щати достигна опасни нива, особено сред децата, които се
разболяват от свързани с него болести, несрещани при деца в
миналото, като диабет тип 2, високо кръвно налягане и висок
холестерол. Някои от промените може да се дължат на липса на
физически упражнения и по-специално на упражнения на открито,
но по-голямата част са свързани с това как се хранят американските
семейства в днешно време. Като допълнение, нарастващ процент
от американските деца имат алергии. При възрастните, както и
при децата се наблюдава увеличение на автоимунните заболявания
алергии, астма, лупус и ревматоиден артрит.
Аз виждам две основни причини за всички тези свързани с
храната и начина на хранене болести. Първата е глобализация-
та. Допреди две десетилетия хората оставаха главно в местата,
където са живели предците им, и се хранеха с неща, които пред-
ците им са отглеждали и яли. Практиките на земеделие, риболов,
лов и приготвяне на храна, които са били развити през много по-
коления, са тези, с които родителите ни и техните родители все
още са свързани.
По-късно, по време и след Втората световна война, всичко
започна да се променя, тъй като напредъкът в транспорта и ко-
муникациите направи света по-малък. Хората пътуваха повече и
с тях пътуваха храната им и технологиите за отглеждането є, съби-
рането и приготовлението. Този процес е продължавал в Амери-
ка от двеста или триста години, но дори и тук той се ускори през
последното поколение. Приемаме в тялото си нови видове хра-
на. Почти всеки местен супермаркет предлага пресни плодове от
Чили, Нова Зеландия, Мексико и Калифорния, дори посред
зима. Във всеки град в Съединените щати може да закусите в ка-
фене, където предлагат традиционния бекон с яйце, да обядвате
в японски суши бар и да вечеряте на мексикански тако-павилион,
в луксозен френски или може би тайландски, или етиопски ресто-
рант.
Обичаме наличието на разнообразна храна, но това означа-
ва, че телата ни, генетично устроени да се хранят по определен
начин с определена храна от определена почва, неминуемо ще се
сблъскат с храна, която предците ни никога не са яли и телата ни
не са пригодени да смилат лесно.
Глобализацията води и до друг хранителен стрес. Тези
„пресни“ храни от целия свят са доставени до местния супермар-
кет или любимия ресторант и са пристигнали, изглеждащи прес-
ни. За да постигнат това чудо, селските стопани и производите-
лите на храни са разработили всякакви видове нови технологии.
Те са отгледали генетично модифицирани растения, които про-
дължават да изглеждат свежи, след като са пътували от, да кажем,
градина в Нова Зеландия до супермаркет в Северна Дакота. Видът
на такива растителни продукти е страхотен, когато ги купуваме,
но нямат вкуса или хранителната стойност на истински пресни-
те плодове и зеленчуци.
Селските стопани и производителите на храни имат големи
постижения и в други насоки в сравнение с предишните поколе-
ния, а това води до втората причина, поради която вярвам, че хра-
нителното ни здраве е подложено на заплаха от начина ни на хра-
нене днес. Тази причина е, че навсякъде, от почвата до опакова-
ните в стиропор храни, които вземаме от „драйв-тру“ прозорче-
тата, технологията е променила храната, която ядем така, че те-
лата ни често не могат да се справят с нея.
В последно време се правят много проучвания върху после-
диците, които предизвикват тези технологии. Технологиите,
които променят храната ни, включват: химическо наторяване на
почвата, намаляване на минералите в почвата, генетично моди-
фициране на семената, пестициди, отглеждане на животни в клет-
ки, хранене и инжектиране на животните с антибиотици, прека-
лено използване на животински отпадъци за наторяване или сме-
сването им с животинската храна и даване на стероиди и хормо-
ни на животните.
Технологиите създадоха също така собствена масова кули-
нария, в по-голямата си част основана на захари и масла на зърне-
на основа, извлечени от соята вещества, процеси на стерилиза-
ция, хомогенизация, пастьоризация, използване на стабилизато-
ри, изкуствени мазнини, изкуствени подсладители и странни нови
открития на храни от всякакъв вид. Повечето от тези храни са поне
смилаеми за повечето хора, но много малко от тях са наистина
хранително полезни. Резултатът е храна, която е удобна и евти-
на и в някои случаи пристрастяващо вкусна. Ние привикваме да
ядем все повече и повече от тези калории, които са изпразнени
от повечето хранителни вещества, докато се превърнем в нация
от хора с наднормено тегло и гладуващи за онова, от което на-
шите тела наистина се нуждаят.

д-р Хитоми Шиния - "Микробният фактор - новата здравна революция"




Гласувай:
3
0



1. nedovolen - Човечеството е единственият жи...
17.05 14:56
Човечеството е единственият животински представител на тази планета, забравило храната си.
цитирай
2. radostinalassa - Америка иска да превърне Европа и нас в свой пазар
17.05 18:35
Може и затова почти нямаме вече селско стопанство. Но резултатите за здравето на янките са много лоши. Всеки у нас трява да се спасява ,като не купува вредни продукти. Вече има толкова натрупани консерванти в нас, че труповете не се разлагат, напр. труповете на янките в Аганистан.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petkodox
Категория: История
Прочетен: 24652
Постинги: 60
Коментари: 36
Гласове: 99
Архив
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031