Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2018 21:29 - Коментар за книгите на Дънов
Автор: petkodox Категория: Други   
Прочетен: 1127 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 10.06.2018 21:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

dambrat написа:

Малко информация за веселите подигравчии по-горе:
Петър Дънов има изключително малко собственоръчно написани "трудове". За сметка на това е говорил много и има хиляди беседи, които са стенографирани от учениците му и впоследствие са издавани и продължават да се издават. Това тук със сигурност не е от "трудовете" му, а е сбор от извадки от словото му, като заглавието е сложил съставителят. Не знам откъде Obregonia има информация, че Дънов е бил "стар коцкар и пергиш", може би баща му, дядо му или прадядо му е "светел" на похожденията на Учителя и му е споделил на кое място в класацията след(или преди) Казанова се намира. Аз лично съм чел автобиографията на Михаил Иванов като млад, когато е бил негов ученик(на Дънов, не на Казанова). Там той описва един епизод на две доста ентусиазирани девойки, които са искали да заченат "светци" от Дънов и той ги е изгонил. Някак си, по съм склонен да вярвам на тази "антикоцкарска" версия.
Всички знаем приказката за "липсващите първи седем години" от възпитанието на даден човек. А защо да не помислим за "първите девет месеца"? През това време детето е неделима част от майката и е логично да възприема през пъпната връв не само храната, но и химическия (дис)баланс на чувствата и мислите ѝ и това до голяма степен да формира на подсъзнателно ниво бъдещия му светоглед.

Rockstead:

Малко информация за доверчивия наивник по-горе: Първото изречение е вярно - Петър Дънов има изключително малко собствени трудове. За сметка на това предприемчивите мошеници от т.нар. "бяло братство" успяват да си докарат съвсем прилични доходи, издавайки вече 30 години все нови и нови "записки на беседите на Учителя". Едно просто преброяване на издадените до момента "беседи на Учителя" показва, че за да изговори всичко написано, той трябва да не си е затварял устата по 18 часа на ден в продължение на около 150 години image

Минал съм през цялата схема, така че мога да ти разкажа за механизма и. Един или няколко от старите "братя", т.е. от баш мошениците, сядат и написват на ръка 200-300 страници глупости, повтаряйки едни и същи изтъркани клишета за любов, святост, доброта, мъдрост и прочие... След това хващат няколко от младите овчици, които търсят в "братството" истината за живота, вселената и всичко останало, да наберат текста на компютър и да му направят цялата предпечатна подготовка безплатно, "в памет на Учителя и за просветляване на човечеството". После текста се отпечатва в някоя криминална печатница, без посочване на издател и тираж и без никакви документи. Накрая книжките се връчват на същите тези млади и наивни УФТСИ да ги продават по сергиите. Срещу което получават 10% комисионна, както всички други разпространители. Обаче старите "братя" им промиват мозъчетата как парите били източник на всяко зло и били опасни за "братята, които са в началото на пътя си", затова глупачетата им връщат обратно 7%. При себестойност на една отпечатана книжка под 1.50 лв и крайна цена средно 10 лева можеш сам да си направиш сметка каква е печалбата на старите "братя"... image

Коментар в Zamunda.net от потрбителя Rockstead


Тагове:   Беинса Дуно,   Дънов,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Знам лично
11.06.2018 07:01
Знам лично само една дъновистка. Мисля, че най-точно е описанието на нейния зет, вуйчо ми. "Заредил съм хладилника с луканка. Дойдат братята и пеят ААА-ООО-ААА-ООО. Отидат си братята, няма луканката." От малкото ми общуване със 100-килограмовата "сестра", съм се убедил в нейното самодоволство и ограниченост.
Но сигурно има и достойни хора между дъновистите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petkodox
Категория: История
Прочетен: 234377
Постинги: 116
Коментари: 122
Гласове: 380
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930