Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2016 14:55 - д-р Ганчо Ценов - "БЪЛГАРИТЕ СА ПО-СТАРИ ПОСЕЛНИЦИ НА ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ ОТ СЛАВЯНИТЕ"
Автор: petkodox Категория: История   
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове:
2



 В този пример виждаме, че в един и същ разказ един и същ народ е назован от по-стария писател Малала като хуни, а от по-новия писател Теофан, който преразказва като българи:
Малала (хуни)
“При същия император (Юстиниан) два хунски военачалника навлезли с голяма войска в Скития и Мизия. Срещу тях излезли ромейските военачалници Баударий и Юстин. Сблъскали се и Юстин паднал в сражението. На негово място военачалник на Мизия бил направен Констанциол Флоренциов. А хуните, плячкосвайки, нахлули чак до Тракия. Срещу тях излязоха военачалниците Констанциол и Годила, военачалникът на Илирия - Аск, хун, който е приет от свещеното къпане (кръщение) от император Юстиниан. Хуните били заобиколени и след като мнозина паднали в сражението, разбягали се. Била им завладяна цялата плячка, като при това им били убити и двата царя. Като се връщали, ударили на нова хунска сила, обаче ромейските войводи били изморени и не били в състояние за ново сражение, затова обърнали гръб. Хуните преследвали бягащите и хванали ромейските войводи с хвърляне на примки. От тях Годила веднага разрязал с меч примката и се измъкнал, а Констанциол, който бил хвърлен от коня, и Аск били задържани. За тях императорът дал 10 хиляди монети. Констанциол се завърнал в Цариград, а хунът Аск с много други пленници отвели в своята земя (като) пленник. След това настанал мир в тракийската страна.”
Теофан(българи)
“Тази година (531) навлязоха Българите: два царя с много българи и друнги в Скития и Мизия. Военачалници бяха на Мизия - Юстин, а на Скития - Баударий. Те излезли срещу българите, завързали бой и военачалникът Юстин паднал в боя. На негово място бил направен военачалник Константин Флоренциов. Българите навлезли чак до Тракия. Срещу тях излезе военачалникът на Илирия Ак, хун, който е приет от свещеното къпане от императора. Ромеите заградили българите и избили много от тях, отнели им всичката плячка и като убили двамата им царя, нанесли с храбростта си блестящи победи. Когато зарадвани се връщали от сражението, други българи ги посрещнали и уловили с примка. Годила разсякъл примката с меч и избягал, а Константин и Ак били заловени живи. За Константин били дадени иляда монети, та се завърнал в Цариград. Ак бил завладян в собственото си отечество заедно с другите пленници.”

Когато гъркът или сърбинът ви говори подобни работи, той е убеден, че ви говори чиста
истина и е готов да се пожертва даже за това свое убеждение. Гъркът нямаше да
говори така, ако ние бяхме обяснили на учения свят, че не ние от него сме превзели

днешното си отечество, а че той е нахлул в нашето отечество. Че Одрин е тракийски град, в който гърците са влезли чак в 9 век, че Солун е основан от македонците, в който
гърците са гости и т.н.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petkodox
Категория: История
Прочетен: 234941
Постинги: 116
Коментари: 122
Гласове: 380
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930