Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2016 14:55 - Жак Атали - „Евреите, светът и парите“
Автор: petkodox Категория: История   
Прочетен: 1254 Коментари: 0 Гласове:
0



 В Битие (13:2) гордо е отбелязано развитието на това богатство: „Аврам беше много богат с добитък, със сребро и злато“ – все блага, представлявали тогава основни разменни ценности. За да се сдобие с тях, всяко средство е добро, включително хитрината: Авраам дори представя жена си Сара за своя сестра, разчитайки по този начин да получи дарове от желаещите да се оженят за нея!

 

След битка с ангел, който призори се признава за победен от мъдрия патриарх, завинаги раненият Иаков получава от тайнствения си противник името Израил   „богоборец“), което ще предаде на потомството си.

 

Докато руските евреи измислят социализма, а австрийските евреи откриват психоанализата, американските евреи са в първитередици на раждащия се американски капитализъм и на американизацията на света.


Действително в   Социалдемократическата партия има само 364 евреи от  23000 членуващи, но много от главните є ръководители са такива – междутях Мартов, Зиновиев, Троцки, Литвинов, Свердлов, Радек, Каменев, Урицки.


Сред членовете на болшевишката партия евреите са относително малко, но сред  висшите ръководители те са доста. Открояват се четирима:  Григорий Евсеевич Радомилски, наречен Зиновиев, който е станал един от най-близките Ленинови съратници, е ръководител на IIIинтернационал; Лев Давидович Бронщайн, наречен Лев Троцки,основава Червената армия, като много от офицерите са евреи; Исаак Нахман Щайнберг, който пише на идиш и е от традиционалистко литовско еврейско семейство, автор на докторска дисертация по право, посветена на наказателното право в Талмуда, член на болшевишката фракция в Руската социалдемократическа партия, а  после в болшевишката партия, става на тридесет години народен комисар по правосъдието; най-сетне Максим Литвинов, арестуван в Лондон и разменен срещу един британски консул, става заместник-комисар на външните работи. Има и други, не толкова видни, като Соколников, народен комисар по финансите, и Свердлов, председател на Всеруския централен изпълком. Мнозина околоТроцки мечтаят за световен социализъм, за „планетарна комуна“,като руската революция е само нейният първи етап.
  





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petkodox
Категория: История
Прочетен: 234317
Постинги: 116
Коментари: 122
Гласове: 380
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930